Pelastetaan maailman paras koulutus

11 kansanedustajan ja 13 koulutusta, opiskelijoita ja opettajia edustavan järjestön yhteinen aloite koulutuksen kehittämiseksi pyytää pelastamaan maailman parhaan koulutuksen.

Suomi rakensi viime vuosisadalla koulutusjärjestelmän, jota on pidetty maailman parhaana. Määrätietoinen koulutuksen sijoittaminen on näkynyt suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä ja vaurastumisesta. Meistä tulikin yksi maailman menestyneimmistä kansakunnista.

Suomen väestön koulutustaso ja oppimistulokset ovat kuitenkin kääntyneet laskuun. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilastojen mukaan 1980-luvun alussa syntyneet ovat jäämässä koulutetuimmaksi ikäluokaksi. Kielitaitomme kapeutuu ja matemaattinen osaaminen heikkenee.

Kansalaisten osaaminen ja sivistys ovat perusta yhteiskunnan ja kulttuurimme olemassaololle.

Osaamisen ja sivistyksen varaan yksittäiset ihmiset voivat rakentaa oman elämänsä. Ne mahdollistavat yrittämisen, työllistymisen ja yhteiskuntaan kuulumisen. Alhainen koulutustaso ja heikot taidot puolestaan syrjäyttävät ihmisiä työmarkkinoilta.

Nyt on viimeinen hetki kääntää suomalaisen osaamisen ja sivistyksen suunta.

Suomessa on käynnistettävä laajamittainen /parlamentaarinen työskentely, jonka avulla luodaan perusta suomalaisten osaamisen, sivistyksen ja koulutuksen uudistamiseksi yli vaalikausien.

Tavoitteeksi on asetettava koulutusjärjestelmän kehittäminen kestävällä tavalla, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden saada hyvä koulutus elämänsä pohjaksi. Yhtä tärkeää on, että yhteiskunta mahdollistaa osaamisen jatkuvan kehittämisen työuran ja elämän aikana.

Suomeen vaikuttavat globaalit muutosvoimat kuten kaupungistuminen, teknologinen kehitys ja työn murros. Nämä edellyttävät ja mahdollistavat muutoksia koulutuksen nykyisiin rakenteisiin. Me tarvitsemme taitoja ja tietoja, joiden avulla ratkomme ihmiskunnan olemassaoloon ja hyvinvointiin liittyviä haasteita ilmastonmuutoksesta lähtien.

Koulutusjärjestelmä muodostaa kokonaisuuden, jonka osat ovat toisistaan riippuvaisia. Tämän vuoksi koulutuksen toimivuutta on arvioitava ja kehitettävä kokonaisuutena, ei vain osauudistuksia tehden.

Helsingissä 8.5.2018

Yhteiseen aloitteeseen osallistuvat:

kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk.), Marisanna Jarva (kesk.), Jaana Laitinen-Pesola (kok.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Tiina Elovaara (sin.), Laura Huhtasaari (ps.), Jani Toivola (vihr.), Krista Mikkonen (vihr.), Li Andersson (vas.), Mikaela Nylander (r) ja Antero Laukkanen (kd) sekä

  • Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE
  • Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene
  • Finlands Svenska Skolungdomsförbund
  • Kuntaliitto
  • Opetusalan ammattijärjestö OAJ
  • Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto — SAKKI ry
  • Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK
  • Sivistystyönantajat, Suomen Lukiolaisten Liitto
  • Suomen ylioppilaskuntien liitto
  • Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI
  • Vapaa Sivistystyö ry
Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon...

Pelastetaan maailman paras koulutus