Ammattikorkeakoulut ovat ratkaisemassa globaaleja ongelmia

Mikä on vastuumme heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden edistämisessä? Miten varaudumme ilmastokriisin aiheuttamiin katastrofiuhkiin? Mitkä ovat toimemme eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämisessä kun sitoudumme kestävän kehityksen perusperiaatteeseen ”ketään ei jätetä”? Osaammeko ennakoida tulevaisuutta, jotta kansainvälinen yhteistoiminta on vaikuttavaa?

Näitä kysymyksiä pohti toukokuussa Sveitsin Genevessä sadat ympäri maailmaa tulleet humanitaarisen avun ja kansainvälisen pelastustoiminnan ammattilaiset. Vuosittainen YK:n Humanitarian Networks and Partnerships Week HNPW eli humanitaaristen verkostojen ja kumppanuuksien viikko on tapahtuma, joka kokoaa niin YK:n jäsenvaltiot ja kansalaisjärjestöt kuin tiede- ja koulutusmaailman sekä yksityisen sektorin edustajat keskustelemaan keskeisistä humanitaarisista kysymyksistä ja etsimään niihin ratkaisuja.

Ulkoministeriön ja sisäministeriön johtama Suomen HNPW-delegaatio on kasvanut vuosi vuodelta ja tänä vuonna oli ensimmäistä kertaa mukana useita ammattikorkeakouluja viranomaisten, yritysten ja järjestöjen lisäksi. HNPW:n konkarikävijä Savonia-ammattikorkeakoulu koordinoi ministeriöiden kanssa ammattikorkeakoulujen ryhmän, jossa olivat mukana XAMK, Laurea, TAMK ja Karelia.

Ammattikorkeakoulujen viesti yhteiskehitettiin muotoon Agile partners for practical innovative solutions (ketterät kumppanit käytännön innovatiivisiin ratkaisuihin). Koko Suomen delegaation yhteinen viesti oli Preparing for the Future (valmistautuminen tulevaisuuteen). Ammattikorkeakoulut esittelivät koko viikon osaamistaan ständillä sekä järjestivät yhteisen seminaarin, jossa tarkennettiin kunkin koulun ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Lisäksi Laurea ja Savonia järjestivät kansainvälisten kumppaniensa kanssa omia seminaareja.

Mikä on ammattikorkeakoulujen rooli globaalien ongelmien ratkaisemisessa ja tässä tapauksessa humanitaaristen kriisien hallinnassa? Arenen laatima Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma lisättynä kunkin ammattikorkeakoulun Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisen osaamisella antaa kansainväliselle yhteistyölle kestävän pohjan. Agenda 2030 on kautta aikain laajin ja syvällisin viitekehys kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden rakentamiselle, katastrofiriskien hallinnalle ja humanitaariselle yhteistyölle.

Esimerkiksi maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas muistutti HNPW:n yleisöä Savonian organisoimassa Ilmastoturvallisuuden seminaarissa siitä, miten tuhoisat sään ääri-ilmiöt riivaavat entistä enemmän planeettaamme. WMO:n tuore raportti osoittaakin, että viimeksi kuluneet seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät. Pelkästään varautuminen ja sopeutuminen ilmastokriisiin ja luontokatoon luo kansainväliselle yhteistyölle valtavan työmaan, joka koskettaa kaikkia kaikkialla.  

Varautuminen ennakoimattomaan voisikin olla suomalaisten ammattikorkeakoulujen erityisosaamista globaaleilla kentillä. Mehän osaamme soveltaa tutkimusta konkreettisiin tekoihin ja yhteiskehittää moniammatillisessa yhteistyössä ratkaisuja. Mutta meitä ei tule kukaan hakemaan kotoa, siksi meidän on mentävä paikalle kansainvälisiin kokoontumisiin kertomaan tarinamme.

HNPW 2023 lähenee jo, ensi vuonna se on 24.-28.4. Toivomme lisää ammattikorkeakouluja mukaan rakentamaan entistä vaikuttavampaa YK-yhteistyötä. Saa olla yhteydessä allekirjoittaneeseen.

Jyri Wuorisalo
TKI-asiantuntija (Inhimillinen turvallisuus ja ilmastoturvallisuus)
Savonia-ammattikorkeakoulu

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon...

Ammattikorkeakoulut ovat ratkaisemassa globaaleja ongelmia