Ammattikorkeakoulut tiivistävät yhteistyötään kiinalaisten korkeakoulujen kanssa

Arene ja Kiinan kansainvälinen koulutusvaihdon keskus (CCIEE) allekirjoittivat 26.8. Helsingissä China-Finland Talent Development Project – puitesopimuksen. Sopimuksen tavoitteena on edistää ammattikorkeakoulujen ja kiinalaisten korkeakoulujen yhteistyötä tutkintokoulutuksessa. Sopimuksen perustana on Arenen ja CCIEE:n syksyllä 2017 solmima sopimus yhteistyön vauhdittamisesta.  

– Arenen ja CCIEE:n sopimus on tärkeä ammattikorkeakouluille, koska se vahvistaa edellytyksiä yhteistyön monipuolistamiselle ja avaa uusia mahdollisuuksia myös koulutusvientiin, kommentoi Arenen varapuheenjohtaja ja Metropolia ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Konkola. 

Sopimus lisää myös tietoisuutta suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta ja niiden kansainvälisestä toiminnasta. 

Arenen ja CCIEE:n sopimus allekirjoitettiin Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa Helsingissä järjestetyn ammattikorkeakoulufoorumin yhteydessä. Tilaisuuteen osallistui yli 50 kiinalaisen delegaatio korkeakoulusta ympäri maata sekä CCIEE:stä. Kiinalaiset vierailevat myös Satakunnan ja Tampereen ammattikorkeakouluissa.  

Yin Kai ja Riitta Konkola

CCIEE:n johtaja Yin Kai kiitti avauspuheenvuorossaan mahdollisuudesta tulla tutustumaan suomalaiseen ammattikorkeakoulutukseen sekä syventää suomalaisten ja kiinalaisten korkeakoulujen yhteistyötä.

– Kiinan ja Suomen presidenttien tekemä yhteistyösopimus on merkittävä edistysaskel korkeakoulujemme välisen yhteistyön kehittämiselle, Yin Kai totesi puheenvuorossaan.

Kiinalaiset ovat erityisen kiinnostuneita kehittämään yhteisohjelmia, joissa vastuu koulutuksesta jakautuu suomalaisen ja kiinalaisen korkeakoulun välille. Sopimuksen mukaan kiinalaiset opiskelevat ensimmäisen vuoden omassa yliopistossaan, kaksi vuotta suomalaisessa ammattikorkeakoulussa ja palaavat viimeistelemään opintonsa Kiinaan. Käytännön yhteistyöstä sovitaan suomalaisten ja kiinalaisten korkeakoulujen välillä, eikä Arenen sopimus velvoita sen jäseniä yhteistyöhön. 

-Haaga-Helian näkökulmasta Aasia ja sen suurin talousmahti Kiina on erittäin mielenkiintoinen. Yhä useampi valmistuneista opiskelijoistamme tulee työskentelemään joko Kiinassa tai vähintäänkin kiinalaisten kanssa. Kulttuurituntemus pienentää maailmaa, toteaa Helsingin tilaisuutta isännöinyt Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtori Teemu Kokko. 

Satakunnan ammattikorkeakoulun tavoitteena on laajentaa kansainvälistä yhteistyötä.  

-Näen, että se on yksi keino saada asiantuntijatyövoimaa maakunnan yrityksiin. Yhteistyö kiinalaisten korkeakoulujen kanssa, erityisesti kaksoistutkintojen muodossa, tukee tätä tavoitetta. Satakunnan ammattikorkeakoululla on jo yli kymmenen vuoden kokemus yhteistyöstä kiinalaisen Changzhoun yliopiston kanssa, ja haluamme nyt laajentaa yhteistyötä myös muualle Kiinaan, kommentoi Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori Jari Multisilta. 

SAMK on yksi ammattikorkeakouluista, joka allekirjoitti maanantaina kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia kiinalaisten korkeakoulujen kanssa. 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

Ammattikorkeakoulut tiivistävät yhteistyötään kiinalaisten korkeakoulujen kanssa