Arene: Lisätalousarviossa historiallinen panostus korkeakoulutukseen

3548

-Hallituksen 4800 aloituspaikan lisäpanostus korkeakoulutukseen on vahva ja historiallinen, arvioi toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvostosta vuoden neljättä lisätalousarviota.

Arenen mukaan aloituspaikkojen lisääminen on vastaus korkeakoulujen hakijasuman purkamiseen, nuorten työttömyyden ehkäisemiseen ja tulevaisuuden työvoimatarpeisiin vastaamiseen.

-Koskaan aikaisemmin ei työllisyyden kärki ole ollut korkeakouluissa, Lempinen muistuttaa päätöksen merkityksellisyyttä.

Arene tiedotti viikko sitten, että ammattikorkeakoulut olisivat valmiita 2000 aloituspaikan lisäykseen, jos rahoitus löytyy. Yliopistot puolestaan kertoivat valmiudesta 1400 lisäpaikkaan.

-Hallituksen päätös ylitti korkeakoulujen kaikki toiveet, Lempinen myhäilee lisätalousarvioon sisältyvää koulutuksen kunnianpalautusta.

Myös Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK kiitti hallitusta lisätalousarvion panostuksista korkeakoulujen aloituspaikkoihin, avoimen väylään sekä ohjaukseen ja hyvinvointiin. 

Lisätalousarvion keskeiset panostukset koulutukseen ja TKI-toimintaan: 

  • 124 miljoonaa euroa 4 800 aloituspaikan lisäykseen syksyllä 2020 alkaviin opintoihin (ammattikorkeakouluille 2 200 ja yliopistoille 2 600 aloituspaikkaa).
  • 10 miljoonaa euroa avoimen korkeakoulutuksen lisäämiseen sekä opintomaksujen määräaikaiseen vapauttamiseen.
  • 6 miljoonaa euroa korkeakouluille ja YTHS:lle korkeakouluopiskelijoiden ohjauksen lisäämiseen ja opiskelijahyvinvoinnin tuen vahvistamiseen.
  • 81 miljoonaa euroa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen ja investointeihin.  
  • 15 miljoonaa euroa yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kumppanuusmallin pilotointiin. 
  • 20 miljoonaa euroa työikäisten nopeavaikutteisiin osaamisen kehittämistoimiin ja jatkuvan oppimisen digitaalisen palvelukokonaisuuden suunnitteluun 
  • 30 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen keskeyttämisuhan alla olevien ja valmistuvien opiskelijoiden tukeen ja ohjaukseen. 
  • 60 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin, kuten työvoimakoulutuksiin ja valmennuksiin. 

Uutista on päivitetty 3.6. kello 9 SAMOK:n kommenttien ja lisätalousarvion määrärahojen osalta.