Hyvinvointialueet tarvitsevat ammattikorkeakouluja

Asukaskohtainen terveydenhuollon nettokustannus on noussut yli 38 % viimeisen kymmenen vuoden aikana. Uusien hyvinvointialueiden on pakko hillitä kustannustason nousua ja tehostaa toimintaansa. Hyvinvointialueiden päättäjät pääsevät käyttämään osaamistaan ja luovuuttaan ratkaistakseen visaiset ongelmat.  

Työvoiman riittävyys on yksi keskeinen sote-sektorin haaste. Alueille ympäri Suomea tarvitaan osaaja, joilla on kyvykkyys kehittää sosiaali- ja terveydenhuolloin toimintaa tutkimusperusteisesti mutta käytännönläheisesti. 

Koulutus- ja työperäinen maahanmuutto on ratkaisujen kärkilistalla. Sitä varmasti tarvitaan, mutta moni kotimainenkin mahdollisuuskin on vielä käyttämättä. Ammattikorkeakouluista valmistuneiden osaamista ei vielä käytetä täysimääräisesti hyväksi.   

-Jokaisen hyvinvointialueen päättäjän on nyt viimeistään ymmärrettävä, että edessä olevien ongelmien ratkaisu edellyttää ammattikorkeakoulujen ja sieltä valmistuneiden osaamisen täysimääräistä käyttöä, painottaa ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston puheenjohtaja Mervi Vidgrén.  

Osin kyse on vanhentuneista käsityksistä ja tiedoista, joista juontuvat esimerkiksi ajastaan jälkeen jääneet rekrytointikäytänteet. Sote-sektorillakin on päästävä kapeista pätevyysvaatimuksista laajempaan osaamisperusteiseen ajatteluun.  Myös ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ja sen mahdollisuudet ovat vielä pitkälti löytämätön voimavara nopeavaikutteisena kehittämisenä. 

-Terveydenhuollon tulevaisuus riippuu pitkälti soteosaajien mahdollisuuksista kehittää osaamistaan, ja sitä kautta omaa, koko työyhteisön sekä alansa työtä. Tällä tavoin varmistamme myös alan veto- ja pitovoiman, toteaa Vidgrén.

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon...

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Hyvinvointialueet tarvitsevat ammattikorkeakouluja