Arenen kansainvälisten asioiden valiokunta suosittelee ammattikorkeakouluja pidättäytymään opiskelijoiden kansainvälisistä vaihdoista ja harjoitteluista syyslukukauden 2020 alkaessa. Kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille suositellaan tarjottavaksi etäopiskelumahdollisuuksia, jos he eivät pääse Suomeen. Valiokunta tarkistaa suositustaan, mikäli koronatilanteessa tapahtuu muutoksia. 

Koronaviruksella on suuri vaikutus korkeakoulujen kansainväliseen toimintaan. Maailmanlaajuinen pandemia on johtanut eri valtioiden asettamiin matkustusrajoituksiin ja karanteenimääräyksiin. Myös kansainväliset liikenneyhteydet ovat vähentyneet. 

– Valiokunta 12.5.2020 pitämässään kokouksessa on päätynyt sen hetkisen tiedon valossa suosittamaan pidättäytymistä kansainvälisestä vaihtotoiminnasta. Valiokunta seuraa kuitenkin tilannetta aktiivisesti ja linjaa tarvittaessa suositusta uudelleen kesän aikana, kertoo valiokunnan puheenjohtaja rehtori Kari Ristimäki. Suositus on tarkoitettu tukemaan ammattikorkeakoulujen päätöksentekoa.  

Vaihto-opintojen osalta osa ammattikorkeakoulujen ulkomaisista kumppanikorkeakouluista on ilmoittanut, että vaihto-opiskelijoiden liikkuvuus on jäädytetty loppuvuodeksi.

Suomi on keskeyttänyt tavanomaisen viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanoton ja käsittelyn edustustoissa. Tämä tarkoittaa, että tänä keväänä valittavat opiskelijat eivät pysty hakemaan oleskelulupaa sellaisessa aikataulussa, että he pääsisivät alkusyksystä Suomeen. 

Valiokunta suosittelee, että kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille tarjotaan etäopiskelumahdollisuuksia, jos he eivät pääse Suomeen opintojaan aloittamaan. 

Monet Euroopan maat ovat ilmoittaneet purkavansa tai lieventävänsä esimerkiksi matkustusrajoituksia. Valiokunta tarkistaa suositustaan, mikäli koronatilanteessa tapahtuu muutoksia.