Kulttuurialan kouluttajat sitoutuvat eettisiin toimintaperiaatteisiin

Kulttuurialan koulutus 19 ammattikorkeakoulussa sitoutuu edistämään eettisten toimintaperiaatteiden mukaista toimintaa korkeakouluissa ja kulttuurialan työelämässä.

Kulttuurialan ammattilaisilla tule olla osaaminen ja edellytykset ehkäistä epäeettisen toiminnan syntymistä ja reagoida oikein, jos sellaista esiintyy, korostaa koulutusjohtaja Timo Tanskanen Turun Ammattikorkeakoulusta.

Eettisten toimintaperiaatteiden omaksuminen tapahtuu opintojen aikana, ja valmistuvat opiskelijat toimivat kymmeniä vuosia omilla ammattisektoreillaan.

Koulutuksen aikana opittu vuorovaikutus ja eettiset toimintamallit vaikuttavat ammattikentän tulevaan kehitykseen, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Eettiset toimintatavat huomioidaan opiskelijoiden välisessä kuin opiskelijoiden ja henkilökunnan välisessä vuorovaikutuksessa sekä työharjoittelussa ja työelämässä toimiessa.

Ammattikorkeakouluista kulttuurialalta valmistuvat toimivat työssään usein lasten ja nuorten parissa muun muassa pedagogeina ja harrastustoiminnan ohjaajina.

Eettinen osaaminen on erittäin tärkeää etenkin alaikäisten kanssa työskenneltäessä, Timo Tanskanen korostaa.

#MeToo-kampanja eri muodoissaan on nostanut esiin ongelmia etenkin elokuva- ja teatterialoilla, mutta vastaavanlaisia toimintamalleja ilmenee läpi taide- ja kulttuurialojen ammattikentän. Valtasuhteiden asiatonta käyttöä tapahtuu sukupuolittuneiden asetelmien lisäksi monissa erilaisissa muodoissa.

Kulttuurialan koulutusta järjestetään 19 ammattikorkeakoulussa eri taiteen ja median aloille.  Opiskelijoita on yli 7000. Kulttuurialan koulutukseen kuuluvat audiovisuaaliset tekniikat ja media, muoti ja teollinen muotoilu, kuvataiteet, käsityöalat, musiikki ja esittävät taiteet sekä muut taidealat.

Lisää aiheesta:

ARENE: Kannanotto kulttuurialojen koulutusten eettisistä toimintaperiaatteista


Puolet alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittavista opiskelijoista opiskelee Suomen 25 ammattikorkeakouluissa. Opiskelijoita on yhteensä 145 000 ja tutkintoja valmistuu vuosittain noin 28 000.

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

EU:n elinvoima edellyttää lisää panoksia soveltavaan tutkimukseen ja kehittämiseen 

Suomen ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan merkitys on vahvistunut...

Avoimen korkeakoulutuksen maksut kolminkertaistuvat – ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen  

Ammattikorkeakoulut suhtautuvat kriittisesti esitykseen avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksun korotukseen 45 euroon...

Kulttuurialan kouluttajat sitoutuvat eettisiin toimintaperiaatteisiin