Ei valoa tunnelissa

2354

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2019-2022 ei tuo parannusta ammattikorkeakoulujen asemaan.

– Kehysriihen työllisyyspaketti muuntokoulutuksineen oli odotettu ja tervetullut, kiittää toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.

– Se ei kuitenkaan korjaa yli 20 prosentin rahoituksen alenemista, mikä on syntynyt leikkauksista ja rahoituksen indeksijäädytyksistä.

Arene muistuttaa Suomen tavoitteesta kouluttaa korkeakouluissa puolet nuorista aikuisista. Samalla työässäoleville aikuisille halutaan tarjota nykyistä paremmat mahdollisuudet osaamisensa kehittämiseen.

– Korkeakoulujen toiminnan uudistaminen ja laajentaminen edellyttävät parannusta perusrahoitukseen ja indeksikorotusten palauttamista rahoitukseen, Lempinen vaatii.

Toinen kansallinen tavoite on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen nostaminen 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mikä edellyttää nykyisen rahoituksen kaksinkertaistamista vuoteen 2030 mennessä.

– Ammattikorkeakoulujen TKI-rahoituksen kansallinen vahvistaminen mahdollistaa kansainvälisen rahoituksen ja kotimaisen yksityisen rahoituksen lisääntymisen.

Arene oli kuultavana julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022 Eduskunnan sivistysvaliokunnassa torstaina 3.5.

Arenen lausunto (pdf)